Wat doet een Matchmaker op de Kruisstraat en Woenselse Markt?

De Kruisstraat en de Woenselse Markt hebben nu een eigen matchmaker. Deze kan gericht verbindingen leggen tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en andere benodigde partijen zodat er een gevarieerd, interessant en evenwichtig winkelaanbod ontstaat in het gebied.

Mogelijkheid huursubsidie bij onderscheidend concept Kruisstraat / Woenselse markt

De Kruisstraat en de Woenselse Markt zijn levendige, kleurrijke plekken waar al sinds de middeleeuwen handel wordt gedreven en mensen uit diverse windspreken elkaar ontmoeten. Met restaurants uit alle windrichtingen, delicatessenzaken, slagers, bakkers, reguliere-, ecologische- én exotische supermarkten. Daarnaast zijn er andere speciaalzaken, concepten met kleding, creativiteit en wonen en makers. Iedere zaterdag vindt op de Woenselse Markt de grootste weekmarkt van Eindhoven plaats. Het is dus al erg lang de (economische) verbindingsweg van het noorden naar het centrum. De laatste jaren is het aanbod eenzijdiger geworden en dat is een gemiste kans voor de stad. Daarom is er vanuit de gemeente gekozen om een actievere rol te spelen om het aanbod te verbreden en een ‘matchmaker’ aan te nemen.

Wat houdt de functie van matchmaker in, Fabian?

Fabian Neeskens: “Als matchmaker zorg ik helaas niet voor matches op het gebied van de liefde, maar ik ‘match’ voor een uitgebreider (winkel)aanbod. Dit doe ik door potentiële ondernemers en andere partijen te wijzen op de kansen in het gebied en bij interesse te koppelen aan vastgoedeigenaren om zo een passend pand te vinden.

Wat kun je als matchmaker bieden voor ondernemers?

Om diversiteit in het aanbod te stimuleren in de Kruisstraat / Woenselse Markt stelt de gemeente t/m 31 december 2023 een huursubsidie beschikbaar van 50% huurkorting in het eerste jaar en 25% korting in het tweede jaar. Deze huursubsidie is mogelijk voor zelfstandige ondernemers met concepten die een aanvulling zijn op het huidige aanbod en die zo een bijdrage kunnen leveren aan de aantrekkelijkheid van het gebied. Zodat mensen voor het bijzondere (winkel)aanbod graag een blokje om willen rijden.  

Wie kan aanspraak maken op de subsidieregeling en waar kunnen ondernemers meer informatie vinden over de regeling?

Deze huursubsidie is mogelijk voor zelfstandige ondernemers met concepten die een aanvulling zijn op het huidige aanbod en die zo een bijdrage kunnen leveren aan de aantrekkelijkheid van het gebied. Meer informatie en de voorwaarden zijn op de speciale aangemaakte webpagina te vinden. Helaas zijn er op dit moment geen directe mogelijkheden om aanspraak te maken op de subsidieregeling, omdat er geen vrijstaande panden zijn. We bespreken wél graag al de mogelijkheden, want we werken met een longlist. Op het moment dat er een pand vrijkomt, kunnen we snel schakelen. Je kunt ook Fabian bellen of een e-mail sturen om de mogelijkheden te bespreken. Onderaan dit bericht vind je zijn contactgegevens.

Wat zijn de ontwikkelingen in het gebied?

Eindhoven groeit flink en deze groei is ook rondom de Kruisstraat en de Woenselse Markt te zien. De twee hoge woontorens de Bakermat en de BunkerToren zijn opgeleverd, de wijken rondom het gebied worden vernieuwd en het project Gildekwartier gaat ook voor veel extra bewoners zorgen. De grootste ontwikkeling is echter het stationsgebied van KnoopXL dat op steenworp afstand ligt. In ‘de achtertuin’ van de Kruisstraat komen uiteindelijk 15.000 extra mensen te wonen. Allemaal mooie kansen voor een ondernemer om zich te vestigen in het gebied.

Is er een ondernemingsvereniging in het gebied?

In mei 2023 hebben de ondernemers in het gebied met een ruime meerderheid gekozen voor een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ). Dit is een soort ondernemersvereniging+ en houdt in dat er meer gezamenlijk opgetrokken wordt door ondernemers. Hierbij kun je denken aan gezamenlijke marketing, evenementen en sfeerinvloeden in het gebied.

Meer informatie

Ben jij iemand of ken jij iemand die benieuwd is naar de mogelijkheden in het gebied, van geïnteresseerde ondernemer tot vastgoedeigenaar, of wil je meer informatie over de huursubsidie?
Neem gerust contact op met Matchmaker Fabian Neeskens via 06-38554960 of fabian.neeskens@eindhoven.nl.