Wat is Social Design?
Een social designer gebruikt ontwerp-methoden om complexe sociaal-maatschappelijke problemen aan te pakken. Mensen staan daarbij centraal. Bij social design draait het om het begrijpen van de belangen en de behoeften en het vertalen naar oplossingen. Vaak leidt social design tot nieuwe perspectieven en inzichten rondom inclusie, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en zorg.
Meer informatie: Video over Social Design en de Talent Award
Wie kan zich inschrijven? / Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?
Om je te kunnen inschrijven, gelden de volgende voorwaarden:
- Je bent afgestudeerd of studeert af in het schooljaar 2023-2024 of in het schooljaar 2024-2025 aan een van de volgende Eindhovense onderwijsinstellingen: Sint Lucas (MBO), TU/e Industrial Design, Design Academy of het Summacollege
- Je afstudeerproject is gericht op een maatschappelijk vraagstuk (social design) en biedt een oplossing voor een grotere doelgroep
- Je bent tot <DATUM> minimaal <AANTAL UUR> per week beschikbaar in Eindhoven om je project verder uit werken en bereid om te werken aan een presentatie van het eindresultaat. <CHECK JEFFREY>
- Je bent tussen half juni en begin juli een dagdeel beschikbaar voor opnames van een portretvideo in Eindhoven. Deze video dient ook als pitch voor het juryberaad, vertonen we tijdens de uitreiking en delen we via social media en de website van gemeente Eindhoven.
Wanneer komt een project in aanmerking voor nominatie?
Projecten die innovatieve oplossingen bieden voor sociale en maatschappelijke vraagstukken komen in aanmerking voor de award. Ze moeten schaalbaar zijn en ‘anders denken’ binnen huidige systemen stimuleren. Samenwerken met het bedrijfsleven en de samenleving is hierin essentieel.
De volgende criteria gebruikt de jury bij de beoordeling van het ingezonden werk. Neem daarom bij je aanmelding deze criteria mee in de beschrijving van je afstudeerproject
- Maatschappelijke relevantie (relevantie voor huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken, bijzonder belangrijk voor lokale gemeenschappen en beleidsmakers)
- Schaalbaarheid (vermogen van het project om uitgebreid te worden naar grotere of meerdere gebieden, inclusief andere gemeentelijke contexten)
- Originaliteit (innovatieve benaderingen die nieuwe perspectieven bieden op sociale vraagstukken)
- Aansluiting doelgroep (mate waarin de doelgroep is betrokken bij de planning en uitvoering van het project)
- Uitvoering van het concept (helderheid, volledigheid en effectiviteit van de presentatie, ongeacht de vorm van het concept. Dit omvat de communicatie van het idee, de logica achter de methode, en de haalbaarheid van de voorgestelde route kaart voor implementatie en systemische verandering)
- Proces (methodologische benadering en stappen in het onderzoeks- en ontwikkelingsproces)
- Bijdrage aan systemische verandering (significante en blijvende impact op systeemniveau, met een focus op duurzame veranderingen binnen gemeentelijke en sociale structuren)
Wat is de selectieprocedure?
Een jury bestaande uit wethouder Saskia Lammers, een raadslid, een oud winnaar, een ondernemer (via WTC/e) en een social designer van de gemeente Eindhoven bepaalt wie de award wint. Op donderdagochtend 23 oktober, tijdens het ondernemersontbijt in de Dutch Design Week is de prijsuitreiking. Ook dit jaar maken we bij de uitreiking weer de publieksfavoriet bekend. Stemmen kan tot en met 20 oktober.
Planning
- 1 juni: deadline aanmeldingen
- half juni: bekendmaking genomineerden
- half juni - 1 juli: opname van de video's
- half september: beoordeling projecten van genomineerden door jury
- 20 oktober: deadline voor stemmen op publieksfavoriet via deze website
- 23 oktober: prijsuitreiking donderdagochtend tijdens een Ondernemersontbijt georganiseerd door business club WTC-E Brainport (iedereen die zich heeft aangemeld - ongeacht nominatie - is welkom bij dit netwerkevenement)
Waaruit bestaat de prijs? Wat krijgt de winnaar?
De winnaar van de Social Design Talent Award krijgt een geldprijs van € 10.000,- om het concept verder uit te werken. Het doel is dat je daarmee bijdraagt aan een maatschappelijke opgave in onze stad. De winnaar dient hiervoor een begroting in. De gemeente Eindhoven helpt waar nodig bij het maken van connectie met bedrijven om het ingestuurde project te ondersteunen. Daarbij krijgt de winnaar begeleiding op maat van de Talenthub Design to Market en kan daarbij ook kiezen uit een rijk professionaliseringsaanbod van training en coaching.
De runner-ups krijgen een voucher van € 1.000,- voor masterclasses & workshops Ondernemen bij Performance College. Deze prijs wordt aangeboden door Ondernemend Eindhoven, het ondernemersloket van de gemeente Eindhoven.
Hoe kan ik me aanmelden?
Je kunt je tot en met zondag 1 juni aanmelden via de knop in de rechterkolom
Waar vind ik meer informatie over eerdere winnaars?
Remke Timmermans heeft vorig jaar de SDTA gewonnen met haar project Place worth living in. Meer info: video's van alle genomineerden in 2024.
Hier onder vind je een overzicht van projecten die tussen 2010 en 2021 de Social Design Talent Award hebben gewonnen en zijn gekoppeld aan het bedrijfsleven om hun projecten te realiseren. Je kunt ook de video's van de genomineerden in 2022 en 2023 nog terugkijken.
-
10 jaar Social Design Talent Award (7.17 MB)
Waar kan ik terecht met vragen?
Vragen over je aanmelding kun je mailen naar: socialdesignaward@eindhoven.nl.