Het verduurzamen is omvangrijk en kan een hele opgave zijn. Het vraagt om uitzoekwerk en deskundigheid. Daarom helpen we je met informatie over verschillende opties om energie te besparen en nieuwe energiebronnen te vinden.
Doe de check! Energieadvies op maat
‘MKB advies op maat’ is een interactieve tool die in kaart brengt wat je als ondernemer kunt doen om je bedrijf te verduurzamen aan de hand van een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Bij elk antwoord zie je meteen het advies met de belangrijkste verplichtingen vanuit de wet- en regelgeving én kansen voor het bedrijf met mogelijke subsidies. Aan het eind van de check krijg je daar een persoonlijk overzicht van, waar je mee aan de slag kunt of samen met een (financieel) adviseur of accountant een plan van kan maken. Ga voor de check op maat naar Wetchecker energiebesparing (regelhulpenvoorbedrijven.nl). Voor meer informatie kun je ook terecht op zetookdeknopom.nl (een website van Rijksoverheid).
Energiekeuringen grote installaties (regelgeving)
Verwarmingsinstallaties en airco’s verbruiken vaak veel energie. Je wil natuurlijk je installaties zo efficiënt mogelijk ingeregeld hebben. En energieverbruik minderen. Een Energiekeuring bij installaties met een groter verbruik dan 70 kWh is zelfs verplicht. De gemeente Eindhoven handhaaft op de uitvoering van deze Energiekeuringen. Maar wat wij vooral willen is; het belichten van de voordelen. Inmiddels weten we dat er een hoop energie bespaard kan worden en dat kan je flink schelen in de kosten. Wist je namelijk dat vaak tot 20% energie bespaard kan worden? Meer informatie en uitleg op Energiekeuringen | Eindhovenduurzaam
Schaarste elektriciteit: netcongestie
Elektriciteit is schaars. Net als in de rest van Nederland, is netcongestie ook in Eindhoven een probleem. De gemeente vindt het belangrijk om de situatie te verbeteren. Zo kunnen de aanwezige bedrijven hun bedrijfsvoering uitbreiden en verduurzamen en kunnen nieuwe bedrijven zich vestigen.
Om de effecten van netcongestie de komende jaren zoveel mogelijk te verzachten, verkennen we samen met de partners en ondernemersverenigingen op bedrijventerreinen een scala van ‘slimme oplossingen’. Daarnaast werkt de gemeente aan verbeteringen in diverse werkprocessen zoals vergunningverlening, wijzigingen omgevingsplan, ruimtelijke projecten en grondbeleid zodat dit minder belemmeringen oplevert voor de bedrijfsvoering van ondernemers.
Bij specifieke vragen neem contact op via duurzaamheid@eindhoven.nl.
Waterstof als alternatieve warmtebron
Waterstof is een energiedrager die naast elektriciteit CO₂ neutraal kan worden opgewekt. Zeker in combinatie met de schaarste van elektriciteit is dit voor bedrijven met een hoog aardgasverbruik een mogelijk alternatief.
De Rijksoverheid ontwikkelt de Deltha Rhine Corridor. Dit is een buisleidingen netwerk van Rotterdam via Brabant naar Limburg en Duitsland om onder andere waterstof te transporteren. Gemeente Eindhoven neemt deel aan het participatieproces van dit project, samen met ondernemingen in de regio en Brainport Development en de Provincie Brabant.
Daarnaast faciliteren wij onderlinge samenwerking tussen bedrijven. Heeft jouw onderneming interesse in de activiteiten rondom waterstof in de gemeente Eindhoven, neem dan contact op via duurzaamheid@eindhoven.nl. Wij nemen je dan graag op in onze contactenlijst zodat we samen voorop blijven lopen in de ontwikkeling van waterstof.
Lees meer: Bedrijven onderzoeken haalbaarheid aanleg waterstofnetwerk in Brainportregio